Jamaica

Sekce

Galerie

/gallery/sunset.jpgJamajka je třetím největším ostrovem v Karibském moři a patří k souostroví Velké Antily někdo říká také Západní Indie. Je největší z anglicky mluvících ostrovů Karibiku.

Obecné geografické informace
Ostrov leží asi 145 km jižně od Kuby, 161 km západně od Haiti a 966 km jižně od Miami. Leží 18° severně od rovníku, což jsou tropy.
Jamajka měří 235 km od západu k východu. Přes svou relativně malou rozlohu nabízí návštěvníkům neobyčejně rozmanitý terén. Kolumbus ostrov popsal jako „nejjasnější ostrov, jaký kdy oči spatřily“.

Jamajské pobřeží je vesměs úzké a plné rozmanitých zátok. Výjimku tvoří pouze jih, který je bažinatý. Všude jinde najdete příkré hory, které přecházejí přímo do pláží se zlatavým pískem, na severu navíc obohacené o divokou rozmanitou přírodu. Jižní pobřeží zahrnuje především savany s kaktusy, a o kus dál velké bažinaté areály - Great Morass s Black River a Long Bay. Pláže nejsou tak oslnivé a většinou na nich najdete šedavý písek.


Téměř po celém ostrově jsou korálové útesy a malé podmořské jeskyně vhodné k potápění, a také kolonie hnízdících ptáků, které jsou přírodní dominantou ostrova.


Jamajské vnitrozemí je většinou hornaté. Více než polovina ostrova má nadmořskou výšku přesahujících 300 m. n. m. Hornatý masiv vychází ze středu ostrova a vrcholí v Blue Mountains na východě Jamajky. Tady také najdete nejvyšší horu Blue Mountain Peak - 2220 m. n. m. Díky procesům ve vápenatém podloží je ostrov protkán řadou drobných údolí a tak vypadá jako ošatka vajec. Nejviditelnější je to v Cockpit Country, která je opravdu velmi rozmanitě tvarovaná.

Počasí

Na Jamajce se netřeba bát nějakých zásadních teplotních výkyvů. Teploty jsou tu celoročně velmi stabilní a pohybují se okolo 30°C. Nejteplejší měsíce jsou srpen a září (průměrná teplota okolo 32°C), ale v této době je také na největší množství srážek. Nejchladnějšími měsíci jsou únor a březen, kdy se průměrná teplota pohybuje „pouze“ okolo 28°C. Samozřejmě trochu chladněji je na horách, ale ani tam se nemusíte bát velké zimy. Teploty v Blue Mountains se celoročně drží okolo 20°C.

Podnebí

Jamajka je jednou ze zemí, kterou můžete navštívit téměř kdykoliv. Rozdíly mezi počasím jsou zde, až na období dešťů, minimální. Počasí se však mění nesmírně rychle, proto se může stát, že si ráno vyjdete na výlet v krásném počasí a o chvíli později vás dostihne tropická bouře, ta za chvíli zmizí a obloha se opět vyjasní. Přeháňky jsou tu běžné především v období dešťů, které trvá od května do listopadu a zasahuje především východní pobřeží. To ale neznamená, že by se sem v tomto období nemělo vůbec jezdit. Srážky jsou intenzivní, ale velmi rychle přejdou a i v této době si můžete vychutnat tropické slunce. Oproti východnímu pobřeží je to jižní spíše suché a tak i v období dešťů tu můžete naleznout útočiště před srážkami.


Přestože Jamajka leží v karibské hurikánové oblasti, nezasahují ji podobně intenzivní pohromy příliš často. Sezona hurikánu oficiálně trvá od června do listopadu, tedy stejně jako sezona dešťů. Nejrizikovější měsíce jsou tu právě srpen a září.

Co se týče oblečení, buďte připraveni na teplo a zejména v období dešťů i deštivo. Nejvhodnější je cokoliv světlého a bavlněného, syntetické materiály nejsou příjemné. Na nohy jsou nejvhodnější pohodlné sandále a pro výstupy do hor také jedny odolnější sportovní boty. Nepraktičtějším oblečením na Jamajce jsou přesto plavky!


Rozhodně nezapomeňte na sluneční brýle. I lidé, kteří je jinak nenosí, by je neměli nechávat doma. Zdejší slunce je opravdu silné a zvláště v poledních hodinách pálí velmi intenzivně. Ze stejného důvodu je nutné mít s sebou opalovací přípravky s vyšším faktorem. Ačkoliv byste se okolo poledne měli před tím nejprudším sluncem schovávat, je dobré nosit pokrývku hlavy. Úpal je jedním z nejčastějších onemocnění. Sami si musíte určit, jaké osobní věci potřebujete mít s sebou. V hotelech je sice poskytován kompletní servis, přesto je dobré nezapomenout na základní toaletní potřeby.

Jídlo a pití

Jamajka je tropická země a naší kultuře je dosti vzdálená. Budete mít proto jistě chuť okusit některou z místních specialit. U čerstvě připraveného jídla jsou rizika minimální. V hotelech ani restauracích se nemusíte bát. Rozhodně zde nechytnete "faraonovu pomstu" známou z Egypta. Klidně lze pít i nápoje s ledem.


Co se týče vody, je situace podobná. Zdejší tekoucí voda je čištěná, k mytí vhodná. Chcete-li ji ale pít, je lepší si ji převařit. Úplně nejsnazší je prostě kupovat balenou stolní vodu, kterou seženete v každém supermarketu.
Naopak musíte ochutnat zdejší jamajský rum, který je vyhlášen po celém světě!

Nebezpečná zvířata


Na Jamajce vás nečekají žádná primárně nebezpečná zvířata. Asi největší respekt vzbuzují zdejší krokodýli.


Najdete je ve většině mangrovníkových zátok a v řekách na severním pobřeží. Prostředí, ve kterém žijí, pro nás většinou není lákavé ke koupání, proto se nemusíte bát, že byste se s nimi nechtěně potkali ve vodě. Jednoduché pravidlo je koupat se jen na místech k tomu určených - tedy na označených plážích (což jsou na Jamajce skoro všechny) nebo v jezírkách, u nichž je to také povoleno. Vaši průvodci vám podají konkrétní informace.


Najdete tu také velké množství ještěrek. Většina z nich jsou malé a různobarevné. Nemusíte se jich bát. Také se tu nacházejí gekoni a 5 speciálních druhů hadů. Žádní nejsou jedovatí. Najdete tu taky mnoho žab. Je trochu šok setkat se s nimi tváří v tvář, protože některé z nich váží i 2 kg a jejich zbarvení je také hrozivé. Přesto to jsou neškodná zvířata.

Zvyky


Na Jamajce není třeba dodržovat žádné speciální zvyky. Místní obyvatelé jsou většinou velmi přátelští.


Některé větší hotely také po mužích vyžadují, aby se k večeři dostavili v dlouhých kalhotách. Je tedy jasné, že ačkoliv vám na Jamajce bude stačit jen lehké oblečení, minimálně jedny delší kalhoty mít musíte.

Negril – tam to znám

Negril je dominantou západní Jamajky. Nabízí nejdelší pláže na ostrově a bohatý noční život. Nachází se asi 85 km západně od Montego Bay a díky svému turistickému ruchu je nejrychleji se rozvíjející oblast ostrova. Turistický průmysl je také jediným průmyslem tohoto regionu.


Severně od města se nachází např. soukromé letiště Negril Aerodrome, ale především přírodní unikát Great Morass, dále pak North Negril River a pláže Long Bay. Na jih od centra narazíte na Negrilský maják a na Negrilské přírodní chráněné území. Oblast Negrilu se skládá ze dvou částí - na severní s Long Bay a na jižní s West End.


Long Bay se nachází na západním pobřeží a odděluje The Great Morass od moře. Jedná se o pláž dlouhou 7 mil (12 km) a pokrytou bílým pískem. Je to překrásné místo s palmami a spoustou vodních živočichů.


Podél pláže se táhne hlavní silnice oblasti Negrilu - Norman Maley Boulevard. Buďte opatrní, protože podél silnice nejsou žádné chodníky. Zato je tu ale spousta obchodů. Na pláži taky najdete hodně gigolů a obchodníků, kteří nabízejí všechno - sexem počínaje a marihuanou, které tu nikdo neřekne jinka než ganja, konče. S těmito lidmi se radši moc nebavte, mohou vás dostat do velkého průšvihu. Jinak je pláž pochopitelně ideální ke koupání, opalování, ale i řadě vodních sportů. Potápění, rybaření, výlety na lodích i na jachtách, ale i golf a jízda na kolech a koních, to vše tu má velkou tradici.


Mezi severní a jižní částí Negrilu se nachází tzv. Negril Village. Jedná se o samotné město, nebo chcete-li vesnici, která je obklopená turistickými lákadly. Najdete tu především dvě větší nákupní centra, banky, telefonní automaty a jiné komerční budovy.


Kousek od Negril village stojí starý, 20 metrů vysoký maják, který varoval lodě před nájezdem na mělčinu a na útesy. Pochází z roku 1894. Hranol majáku pochází z Paříže. Od roku 1985 je světlo majáku poháněno solární energií. Z vrcholku majáku se naskýtá úchvatný výhled na moře i na pevninu, ale nejdřív musíte vystoupit nahoru po 103 schodech.


West End je druhou částí regionu. Nachází se jižně od Negril a jeho pláže jsou především korálové. Proto je vhodnější pro potápěče, než pro plavce. Najdete tu řadu malých pláží, které slouží především rybářům a plavání tu ani není dovoleno. Místa doporučená ke koupání jsou jen v jeskyních na pobřeží, které nabízejí zaručeně bezpečné plavání v azurově průzračné vodě.


Nedaleko pobřeží také leží malý roztomilý ostrov nazvaný Booby Cay. Leží zhruba kilometr od pobřeží a studio Walta Disneye se jeho krajinou často nechává inspirovat při tvorbě svých kreslených filmů.


Oblasti Negrilu jsou, jak už bylo zmíněno, obklopeny řadou přírodních atrakcí. Největší je bezesporu Great Morass, kterou prostě musíte navštívit.

Nákupování

Zásadní zásada zní: smlouvat, dohadovat se, handrkovat! Jamajčané to, tak jako všechny ostatní temperamentní národy, zbožňují. Patří to k jejich kultuře, a pokud vy zaplatíte hned celou cenu, porušili jste pravidla hry. Toto samozřejmě platí jen na tržištích a v malých obchůdcích, kde vás obsluhuje přímo majitel. V supermarketu se nesmlouvá.


Na tržištích ale rozhodně ano. Jamajčan vám oznámí určitou cenu, vy budete říkat, že je moc, on sleví, ale jen trochu, vy slevíte na polovinu, on sleví, vy přidáte a výsledek je cena asi o 20% nižší. Buďte veselí, trpěliví a žertujte s nimi. Mají to rádi a vy ušetříte!


Zajímavé a turisty oblíbené jsou také šperky a doplňky. Většinou se jedná o bižuterii v rasta barvách - červené, žluté a zelené. Praktické jsou i košíky z palmového listí zvané bankara, je ale nutné mít na ně dostatek místa v zavazadlech. A samozřejmě všelijaké suvenýry související s reggae. Cokoliv je v barvách červená-žlutá-zelená, to je na ostrově vyhledávané!


Nejznámější nákupní místa v Negrilu jsou Coral Seas Plaza a NegrilPlaza a nacházejí se v blízkosti Negril Times Square.

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Hledat

Náhodný obrázek